Ta hand om dina finare plagg

Fina och dyra plagg ska hålla i många är. Även om skaparna lovar kvalité kan de inte säkra sig från dålig hantering. Om du inte tar hand om de exklusiva kläder kommer de att få fläckar, revor och mattas ned.

Dyra klänningar

Här tänker vi främst på din brudklänning men även andra lyxiga klänningar kan behandlas på liknande sett. De ska absolut inte vikas, tunna och sköra tyger tar skada om de ligger hopknycklade. Klänningarna ska hängas upp. Du behöver en stabil galge som kan hålla mycket vikt, en del klänningar väger flera kilon. Om klänningen har fastsydda tygband vid axlarna ska du använda dem för att hänga upp plagget. Använd gärna någon form av vaddering mellan galgen och banden så kan den hänga i flera år. En dyr och skör klänning ska aldrig tvättas i tvättmaskinen. Du ska vända dig till en kemtvätt som vet hur man hanterar den typ av plagg. Innan en kemtvätt eller lagring ska du se över klänningen efter revor, detaljer som börjar lossa eller skador. Det kan vara värt att påpeka för kemtvätten eller fixa innan du lägger undan klänningen i förrådet så skadorna inte förvärras.

Dyra kostymer

Mannens kostym är ett ombytlig plagg, den mörka kostymen fungerar lika bra på ett bröllop som på en begravning. Den får mer användning än en bröllopsklänning och utsätts därmed för större slitage. En kostym av bra kvalité och passform borde finnas i alla mäns garderober. Och när den väl finns där måste den hängas rätt. Det är speciellt byxorna med pressveck som brukar bli lidande. Du ska följa pressvecken när du viker ihop byxorna, inte vika dem som ett par vanliga jeans. Kostymer är också ett plagg som kemtvättas. En kemtvätt kostar inte så mycket, runt 200 kronor är normalt. Mellan användningar kan du gärna hänga ut kostymen på vädring. Skjortan kan du tvätta som vanligt, den behöver inte vara lika exklusiv eftersom den går att byta ut oftare.