Mycket populära ölsorter på en pub

De flesta barer eller pubar har åtminstone tre-fyra olika ölsorter för sina gäster att välja mellan. På en del riktiga ölpubar finns det ibland så många som över hundra olika ölsorter att välja mellan från världens alla hörn.

Kall pilsnerEn vanligt förekommande ölsort på många pubar är det holländska ölet Heineken, som är en ljus lager med måttlig beska. Heineken har en ganska maltig smak med inslag av honung och citrus.

Staropramen är en ölsort som blivit populär på många pubar under de senaste åren. Ölet kommer från Tjeckien och är ett av landets mest producerade. Den vanligast förekommande varianten är Staropramen Premium Lager som är ett ljus lageröl med en del beska och fyllighet. Staropramen förekommer även i den mörkare varianten Staropramen Dark, som är ett mörkt lageröl.

För alla fantaster av irländskt öl är så klart Guinness och Kilkenny två givna kort på puben. Guinness är ett mycket mörkt öl av typen stout med mycket fyllighet och beska, vilket har en mycket speciell karaktär. Kilkenny är också ett mörkt öl, men till skillnad från Guinness av typen ale eller pale ale, som är den egentliga beteckningen. Kilkenny är heller inte lika besk och fyllig som Guinness.

En ölsort som nästan finns på varje pub och det på fat är danska Carlsberg Hof, som är en dansk ljus lager med inslag av honung och citrus. Carlsberg Hof är ett öl som fungerar i alla sammanhang. Vet man inte riktigt vad man ska ha kan man alltid säga att man vill ha en ”Hof”.